Gotyk-Forum.pl [Gotyckie forum otwartego myśliciela, v. 4.0 β]  •  FAQ  •  Zarejestruj  •  Zaloguj

Filmy animowane

<<

lady witch

Szmaragdowa wiedźma

Numer Gadu-Gadu: 5482378

Imię: Jezebel

Post 09 mar 2010 12:30

Filmy animowane

że też temat nie powstał wcześniej... bo chyba mi nie powiecie, że goci nie oglądają filmów animowanych? ;>
słówko o waszych ulubionych, tych nowszych [pytanie fundamentalne: pixar czy dreamworks? ;>] oraz tych starszych. i tu mała uwaga: w temacie rozmawiamy o filmach pełnometrażowych, niekoniecznie kinowych, z pominięciem odcinkowych i anime.

na dobry początek pewien bardzo zachęcający trailer [samego filmu jeszcze nie widziałam, ale to się z pewnością zmieni ^^]
http://www.youtube.com/watch?v=lw2_HZTuQBE
ciężar głębi powietrza splątany w organach
zachrypi w słowach ponurych marszem pogrzebowym.
światło ciche, zastałe osiada na szybach
[ciche, ciepłe są barwy w szybkach kolorowych].
zmierzch kołacze pod stropem zadymionym słońcem
[rozpylone barwiście w powietrzu potęgi].

[krzysztof kamil baczyński - 'gotyk']

Obrazek
<<

tid

Kot

Numer Gadu-Gadu: 0

Post 10 mar 2010 22:40

Re: Filmy animowane

Zdecydowanie Pixar. Zarówno pełnometrażowe jak i krótkometrażowe. Po prostu ich filmy nie ograniczają się do gadających zwierzaków, najprościej mówiąc. "Toy Story", "Potwory i spółka", "Wall-e", "Odlot", "Ratatuj", i dość spora kolekcja krótkometrażowych. Te filmy są po prostu robione z pasją.

Dreamworks ratuje się tym, że ich filmy animowane się po prostu przyjemnie ogląda i są zwariowane. Choćby "Madagaskar", gdzie o niebo lepsze są pingwiny i król Julian niż główni bohaterowie :D

"Shrek" był fajny, ale się przejadł.

"Epokę Lodowcową" ogląda się dla Wiewióra :D

To są wszystko animacje 3D. Filmy rysunkowe wydaje mi się, że raczej przejdą w awangardę i nie będzie już takich produkcji jak "Król Lew". Disney woli produkować seriale, a animację zostawia Pixarowi. Od czasu do czasu wypuści coś rysunkowego ("Mustang z Dzikiej Doliny" czy ten ostatni film o księżniczce i żabie). Inni się jakoś nie kwapią, żeby sięgnąć po kredki.
Obrazek
<<

luna

księżycowa strzyga

Numer Gadu-Gadu: 5885691

Imię: Klaudyna

Post 15 mar 2010 13:27

Uwielbiam Disney'a, klimaty Gaimana (np. "Koralinę"), od czasu do czasu własnie coś w stylu krótkometrażowych filmików Pixara "About the birds" itp. Staram się dokształcać moich braci co wartościowszymi bajkami, bo te Cartoonowskie najczęściej bardziej demoralizują, zamiast rozbudzać poczucie estetyki i fantazję dziecka.

Co sądzicie o filmach łączących technikę animacji z tradycyjną grą aktorską? Niekoniecznie mam na myśli "Kto zabił królika Rogera", ale z pewnością coś w stylu "Mirrormask" jak najbardziej mi odpowiada.

No i anime, ale o tym jest osobny temat.
portal poświęcony wampiryzmowi - http://blood-luna.ovh.org - oraz jego raczkujące forum - http://wampir.boo.pl
<<

lady witch

Szmaragdowa wiedźma

Numer Gadu-Gadu: 5482378

Imię: Jezebel

Post 15 mar 2010 15:29

również uwielbiam pixar [jeśli chodzi o krótkometrażówki, są absolutnymi mistrzami xD], chociażby obejrzany ostatnio 'odlot' - przeurocza rzecz ^^ choć i dreamworks wypuścił kilka sympatycznych rzeczy, 'kung fu pandę' na przykład. za to 'madagaskaru' szczerze nie cierpię.
co do animacji niezwiązanych z tymi dwoma najbardziej charakterystycznymi dla tego typu filmów wytwórniami, 'epoka lodowcowa 3' pokonuje w przedbiegach dwie poprzednie części razem wzięte xD wiele dobrego słyszałam też o 'klopsikach i innych zjawiskach pogodowych', choć trailer jakoś mnie nie zachwycił. może ktoś z was to widział?
ciężar głębi powietrza splątany w organach
zachrypi w słowach ponurych marszem pogrzebowym.
światło ciche, zastałe osiada na szybach
[ciche, ciepłe są barwy w szybkach kolorowych].
zmierzch kołacze pod stropem zadymionym słońcem
[rozpylone barwiście w powietrzu potęgi].

[krzysztof kamil baczyński - 'gotyk']

Obrazek
<<

tid

Kot

Post 15 mar 2010 15:36

Siostra oglądała "Klopsiki..." i uznała je za fajne :P
Obrazek
<<

DarkMoonlight

Jasność

Imię: Kamil

Post 16 mar 2010 00:44

Ja kocham bajki;D Oglądałem klopsiki, umierałem ze śmiechu, świetna animacja;)
You whispered tales to me at night, but how come you never gave them voice?

Powrót do Filmoteka